2011. június 10., péntek

Jaj, de szép ez a cukkini!

A minap lent jártam a zöldségesnél, és gyönyörűszép, nagy cukkiniket láttam. Gondoltam kár lenne veszendőbe hagyni, hogy más vigye haza, a mi asztalunkon biztos jobban mutat! :) Így hát a cukkini hazajött velem, és ma ebéd is lett belőle. Picit macerás ugyan, de nem nehéz és rendkívül látványos.

Bulgurral töltött cukkini


Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy méretű cukkini (kb. 50 dkg)
- 15 dkg darált csirkemell
- 10 dkg bulgur
- 10 dkg feta sajt
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 10 dkg)
- 2 szál újhagyma (kb. 3 dkg)
- 1 szárított chili
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors

A  bulgurt térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük (akkor van kész, ha elfőtt róla a víz a rizshez hasonlóan). Miközben fő, felaprítjuk a hagymát, olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és az újhagymát. Sózzuk, borsozzuk, hozzádjuk az elmorzsolt chilipaprikát és amikor megsült, belekeverjük az aprított petrezselymet. Végül elvegyítjük a darálthúst, a bulgurt és ahozzá morzsoljuk a fetát.
A cukkiniket 5 cm-es darabokra vágjuk, és kb fél-egy centire a szélétől kivájjuk a belsejüket úgy, hogy az alján maradjon talpa. Érdemes az elején késsel bevagdosni oldalait, mint rögtön kiskanállal nekiesni, mivel akkor könnyebben kijön a belseje. :) A kivájt cukkinidarabokat forrásban lévő sós vízben 4 percig előfőzzük, majd hagyjuk kicsöpögni belőlük a vizet. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, megtöltjük a töltelékkel és 200 fokos sütőben 15 percig sütjük.

Aki nem szereti, vagy nem akarja kipróbálni a bulgurt, az készítheti sima rizzsel is.
Könnyű kis ebéd meleg nyári napokra!

CH tartalom: 26 g CH/fő
Kalóriatartalom:  284 kcal/fő





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...