2011. október 20., csütörtök

Aprítsuk fel a...

Hány recept kezdődik így, nem igaz?
Egy fogást gyorsan elkészíteni, ez sok szempontból relatív fogalom. Mi számít gyorsnak? Vagy, mely időt nézzük? Azt, amit nekünk magunknak kell elbíbelődni vele, vagy azt is, amíg mondjuk megsül a sütőben. Nagy különbség. Számos olyan fogás van, amikor az alapanyagokat csak bele kell rakni egy tűzálló tálba, "bedobni" a sütőben és otthagyni sülni fél-egy-másfél órán át. A teljes elkészítési idő lehet akár két óra is, de amit a konyhában töltünk miatta, az lehet akár összesen 10 perc is.
Ennek az ellentéte véleményem szerint azon fogások sokasága, ahol főzni, sütni, pirítani csak pár percig kell, de mire eljutunk odáig... pff... aprítani aprítani aprítani.... Aztán már elég 3 perc a wokban, vagy épp csak egy fazékba kell beleszórni a hozzávalókat, hogy isteni levessé főjön össze, de az előkészítési fázis... Na az sok. Ha az ember pedig épp kelletlen hangulatban van, akkor akár sokk is lehet. :)
Sokszor irigylem a tv-ben látható főzőműsorokban a szakácsot, mikor már oda van készítve minden a keze ügyébe, csak bele kell szórnia a fazékba/serpenyőbe az alapanyagokat. Na úgy lehet gyorsan főzni. :)

Sajnos néha nagy főzési lelkesedésemben elkövetek egy hibát: gyors hétköznapi ebédkészítésnél két olyan fogást vállalok be, ahol mindkét esetben sokat kell aprítani. Most is így sikerült (a sütőtökkrémleves volt a másik fele az ebédnek), ezért persze később lett kész az ebéd, mint terveztem. Dehát, előfordul az ilyesmi. Az eredményért pedig az esetek nagy többségében megés megéri végigszenvedni az aprítási fázist.

Gombás-sütőtökös csirkeragu


- 35 dkg sütőtök
- 20 dkg gomba
- 50 dkg csirkemell
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 ek frissen szedett kakukkfű
- 1/2 tk cayenne-i bors
- 1/2 tk curry
- 3 dl tejszín
- só, bors, olívaolaj
- 15 dkg basmati rizs
- 6 szem szegfűszeg

A sütőtököt megpucoljuk és kb 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk. A gombát először szeletekre, majd kockákra vágjuk. Ahagymát felaprítjuk. A csirkemelleket megmossuk és szintén kockákra vágjuk. Ezután jöveht is a főzés. :) Egymagas falú serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olajat és megpirítjuk rajta a csirkét, közben sózzuk, borsozzuk. Ha megsült, kivesszük egy tálra, letakarjuk, hogy melegen maradjon. A még forró serpenyőbe ismét egy kis olajat öntünk és megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a gombát. Ha kifőtte a levét, beledobjuk a sütőtököt is, sózzuk, pár percig pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Beleszórjuk a fűszereket, és kb 5 percig főzzük, amíg megpuhul a sütőtök, ekkor pedig beletesszük a raguba a csirkét. Még egyet forralunk rajta és kész is.
A körethez egy evőkanálnyi olajat pirítunk, beleszórjuk a rizst, jól átforgatjuk, hogy kicist megpiruljon és olajosak legyenek a rizsszemek, majd felöntjük 2 csésze vízzel, beleszórjuk a szegfűszeget, a sót és lefedve alacsony lángon addig főzzük, amíg a folyadékot magába szívja a rizs.

CH tartalom: 1 adag 50 g CH-t tartalmaz (ebből kb. 4 g gyors CH)
Ha barna rizzsel helyettesítjük a basmati rizst: 48 g CH-t tartalmaz egy adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...