2011. október 3., hétfő

Tipp szőnyegmosáshoz

A hétvégén szőnyegmosásra vállalkoztunk. Tudniillik a hálóban lévő szőnyeg még nem volt kitisztítva, és hát, ráfért. A nappaliban lévőt emlékeink szerint tavaly karácsony előtt vittük el kitisztíttatni, javult is sokat, de sajnos ez már nem látszik rajta. Világos ugyanis. Nagyon szép, de nem a legpraktikusabb. :)
Főleg, hogy vannak rajta "járási útvonalak". Például az előszobából a konyhát leválasztó bárpulthoz menet (ahová persze a kulcsokat is szoktuk tenni meg telefont stb.), épp egy fél-egy méteres szakaszon a szőnyegen át vezet az út. Persze ha az ember elfelejti kivinni ezeket a dolgokat az előszobába, már nem veszi le újra a cipőjét, inkább rálép a szőnyegre. Szép csíkban jó piszkos lett. Szóval már ráfért a nagymosás.
Azt pontosan nem tudom, hogy ki volt a családban az ötletgazda a szönyegtisztítás módjára vonatkozóan, minden esetre az eredmény zseniális volt, bár tény, munka is volt vele egy kevés. És mindehhez nem kellett más, csak egy magasnyomású mosó (amit eredetileg az autóhoz vettek). Ajánlom mindenkinek. :) Igaz, csak azoknak, akiknek rendelkezésükre áll egy kert is, mert a fürdőben bajos lenne. :)

u.i.: persze ezt a szőnyegmosási módszert lehetőleg ne alkalmazzuk kézzel csomózott selyemszőnyegen és hasonlók :)

A hétvégi ebédfőzés így megint kimaradt, hát ma végre újra beszabadulhattam a konyhába. Olyat akartam készíteni, amiben csak hús és zöldség van, semmi "töltelékanyag". És mivel a fűszernövénykéim hálásak a picit hűvösebb, ámbe napos időért, abból is kellett, hogy keürljön bele.

Bazsalikomos-zöldséges csirke


- 25 dkg csirkemellfilé
- 35 dkg csirkecomb
- 5 szál újhagyma
- 3 nagy sárgarépa (kb. 24 dkg)
- 25 dkg barna csiperke (lehetőleg kis szemű, hogy ne kelljen felvágni)
- 1 nagy cukkini (kb. 30 dkg)
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek olívaolaj
- vaj
- só, bors
-  15 dkg basmati rizs
- só-
- olaj

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a csirkedarabok mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük a csirkéket. A sárgarépát és az újhagymát kb. 5 centi hosszú csíkokra vágjuk, a gombát megmossuk. Kivajazunk egy lapos tűzálló tálat, beletesszük a csirkedarabokat, sózzuk, borsozzuk, majd rászórjuk a zöldségeket, azokat is megsózzuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük sülni. Közben a cukkinit is vékony hasábokra vágjuk, és 25 perc sütési idő elteltévelráaszórjuk a többi zöldségre. Még kb. 20-25 percig sütjük, amíg a combok is megsülnek. Ha kivettük a sütőből, friss bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk.
Közben vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megpároljuk.


CH tartalom: 41 g CH/fő
Kalóriatartalom: 423 kcal/fő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...