2012. január 26., csütörtök

Wokavató

Karácsonykor új szerelmem lett egy csodaszép Tefal wok személyében. A régi ugyan még nem landolt a szemetesben (valljuk be, csak azért nem, mert túl nagy hozzá), de azonnal száműzetésbe került. :) Azóta is vártam az alkalomra, hogy az új wokot felavathassam. Mivel azonban egészen a múlt hét végéig állandóan tele voltunk programokkal, így erre nem volt lehetőségem. A vasárnap viszont az enyém volt, végre szabadon, hát azonnal nekiugrottam.
Egy valóságos álom, ahogy a gőz száll fel sütés közben a wokból, nem tudok rá mást mondani, zseniális. Nem is gondoltam volna, hogy a kerámialapos tűzhelyemen is lesz már lehetőségem rendes wokos ételt készíteni. De mégis. Szóval, aki megteheti, annak ajánlom! A szót most nem is szaporítom, a recept önmagáért beszél. :)

Thai zöldséges-gyömbéres tészta sertéshússal


- 20 dkg durumlisztes wok tészta
- 30 dkg sertéshús
- 2 nagy sárgarépa
- 3 szál újhagyma
- 1/2 kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 cm gyömbér
- 1 chilipaprika
- 2 ek szójaszósz (cukormentes)
- 2 tk halszósz
- 1 lime leve
- 1 teáskanál nyírfacukor
- só, olívaolaj

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A gyömbért egészen apróra felkockázzuk, a chilipaprikát kimagozzuk, majd felkarikázzuk. A sárgarépát, az újhagymát és a kaliforniai paprikát egészen vékony csíkokra vágjuk. A sertéshúst szintén kisebb csíkokra vágjuk. A szósz hozzávalóit (szójaszósz, halszósz, lime, cukor) összekeverjük.
A tésztát kifőzzük (ennek a tésztának az a sajátossága, hogy 2-3 perc alatt már kész ís). A wokban 2-3 evőkanálnyi olívaolajat hevítünk, megpirítjuk benne a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a gyömbért és a chilit, majd további 1 perc pirítás után hozzáadjuk a sertéshúst. (ha nagyobb mennyiségű húst akarunk bele tenni, akkor azt két adagban süssük ki, különben a saját levében párolódni és nem pirulni fog). Ha a hús megsült-megpirult, szedjük ki, fedjük le, hogy melegen maradjon és egy papírtörlővel töröljük ki a wokot. Ezután újabb adag olajat hevítünk benne, beledobjuk a sárgarépát és kaliforniai paprikát, pár percig pirítjuk, majd aláöntünk fél dl vizet, ami a nagy láng miatt ugyan gyorsan elfő, de ez alatt a répa szép roppanósra párolódik. Ha a víz elpárolgott, hozzáadjuk az újhagymát és még pirítjuk egy keveset. Ráöntjük a szószt, visszatesszük a wokba a húst, összeforgatjuk, majd a tésztát is hozzáadjuk. Összeforgatjuk az egészet, levesszük a tűzről és kész is.

CH tartalom: 40 g CH/fő
Kalóriatartalom: 373 kcal/fő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...