2012. április 13., péntek

Reggeli piac és valami spenótos

A piacozás az egyik legújabb hobbim azt hiszem. Régebben lusta voltam, mivel a tejtermékekért, tartós élelmiszerekért úgyis el kell menni egy hipermarketbe, ráadásul véleményem szerint ma már a piacon is nehéz valóban termelőtől vásárolni, főleg itt, Budapesten. Szóval nemigazán jártam piacra. Néhány hónapja azonban egyre gyakrabban megyek.
Az igazi szerelembeesés azonban két hete történt, az egyik első igazán gyönyörű meleg tavaszi reggelen, ragyogó napsütéssel. Péntek reggel volt, és a piac tömve árusokkal, friss, tavaszi virágokkal, és - feltehetően a szép időnek köszönhetően - mosolygós emberekkel. Kész felüdülés volt a bevásárlás, arról nem is beszélve, hány kiló zöldséget és gyümölcsöt cipeltem haza.
A végén még azt is megtanulom, mikor minek van szezonja, mert bizony ezzel eddig gondban voltam. És azért nem mindegy, hogy mit mikor akarunk frissen megvenni. :)
De a lényeg a piacon mégiscsak a nyüzsgés és az a szemet gyönyörködtető színkavalkád, ami a pultokon fogad minket. Hiába a tömeg (bár a szombat reggeli tumultustól még mindig kész vagyok...), élvezem. Kész terápia. :) Persze, szép időben. Szakadó esőben már kevésbé vicces. :)

És mivel szezonja van, vegyünk és együnk spenótot. A főzeléket illetően még nem vagyok nagy mágus, így én inkább alternatív utakat járok. Ez egyszerűbb. :)

Csirke curry csicseriborsóval és spenóttal


- 40 dkg csirkemellfilé
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 25 dkg spenót
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kk koriander mag
- 1 kk római kömény
- 1 tk kurkuma
- 1 kk garam masala
- só, bors, olívaolaj
- 1 szárított chili

A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A csirkemellet kis kockákra vágjuk. A spenótlevelek szárát levágjuk, a leveleket bő vízben megmossuk majd lecsepegtetjük, és nagyobb darabokra vágjuk. A koriander és római kömény magot mozsárban összetörjük. A csicseriborsót bő vízben leöblítjük. Egy magas falú serpenyőben kevés olajat hevítjük és 2-3 perc alatt megpirítjuk benne a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkét. Sózzuk, borsozzuk. Ha átsült, hozzáadjuk a kurkumát, római köményt és koriander magot, egy percig pirítjuk, majd felöntjük a paradicsommal és 1 dl vízzel/zöldségalaplével.
Közepes lángon 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a csicseriborsót, a chilit és a garam masalát is. Ha kell, sózzuk. 8 perc elteltével beledobjuk a spenótleveleket, beleforgatjuk. Még két percig főzzük, amíg a spenótlevelek összeesnek és kész is.

CH tartalom: 22 g CH/fő
Kalóriatartalom: 285 kcal/fő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...