2012. október 12., péntek

Mert a diétás is lehet finom

És akkor most jöjjön az e heti, akarom mondani múlt heti büszkeségem. A tízórai jelenleg az egyik kedvenc étkezésem, mivel akkor lehet valamiféle édességgel kényeztetni magunkat és nem minidg csak a korpovit kekszet nyammogni némi gyümölccsel. Épp ezért a desszertekkel való kísérletezgetéseim főleg e köré az étkezés köré csoportosulnak. Persze, édességet ehetnék ebéd után is, vagy vacsorához, de azt az adagot valahogy mindig kitöltöm mással. Így egyértelműen a tízóraira kezdek specializálódni. Méghozzá fontos, hogy egy-egy desszert adag ne legyen túl nagy, pontosabban ne tartalmazzon túl sok szénhidrátot. És épp ez a kihívás.
A hétvégén viszont vállalkozó kedvemben voltam és gondoltam egy nagyot. No nem mintha bonyolult dolog lett volna, de akkor is. Mikor elkészült, úgy éreztem, zseni vagyok. Ennek oka egyébként nem a sütőtudományomba vetett hit volt, hanem inkább az a feletti öröm, hogy végre édességet ehetek. :)
Nem állítanám, hogy tökéletesen lett felszeletelve a piskóta, vagy szépen eloszlatva a krém. Mi minden esetre imádtuk. :)
Egyelőre még csak 50 százalékban használtam tk lisztet, de tökéletesen ugyanolyan lett a piskóta, mint a sima, úgyhogy legközelebb valószínűleg már az egészet abból készítem. Amúgy mindazoknak, akik irtóznak a "diétás édesség" kifejezéstől jelenteném, hogy maximálisan ugyanolyan finom ez a desszert, mintha csak fehér búzalisztet és fehér cukrot használtam volna.
Akiknek azonban nem kell, vagy nem akarnak reform elveket követni, azok nyugodtan készítsék a piskótát sima fehér búzalisztből, fehér cukorral.

Fahéjas-gyömbéres szilva torta (17 cm-es tortaformához)



Hozzávalók a piskótához:
- 3 dkg tk búzaliszt
- 3 dkg fehér tönkölyliszt
- 6 dkg nyírfacukor
- 1/2 tk sütőpor
- csipet só
- 1 ek olívaolaj
- 3 tojás

Hozzávalók a krémhez:
- 2dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 6 dkg nyírfacukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 25 dkg szilva (kimagozott állapotban lemérve)
- 1csomag habfixáló

A piskótához a tojások sárgáját egy robotgéppel habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olívaolajat, majd beleszitáljuk a sütőporral és sóval elkevert kétféle lisztet. A tojások fehérjéjét a cukorral kemény habbá verjük, majd részletekben óvatosan beleforgatjuk a lisztes masszába, hogy könnyű legyen. Kivajazott, lisztezett17 cm-es tortaformába töltjük és 160 fokon addig sütjük, amíg a teteje el nem kezd barnulni. (kb. 15-20 perc, tűpróbát azért érdemes megejteni, mielőtt kivesszük a sütőből) Ha kihűlt, három részre vágjuk.

A krémhez a mascarponét robotgéppel addig keverjük a cukorral, míg nem lesz szemcsés. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, a fahéjjal és gyömbérrel ízesítjük, és tovább keverjük. Ha elkezd keményedni a tejszínhab, hozzáadjuk a habfixálót és kemény krémmé verjük (vigyázzunk, ne keverjük túl). A szilvát kimagozzuk. A krémet 3 egyenlő részre osztjuk és az alsó réteg piskótát megkenjük az egyik adaggal. Körben elhelyezzük rajta a szilvaszeleteket, majd ráhelyezzük a középső rétek piskótát és ugyanígy rétegezzük.
A felső piskótát díszíthetjük a nyomózsákba töltött krémmel is, de simán csak rákenhetjük, az is jó. Szépen elhelyezzük rajta a szilvaszeleteket és már tálalhatjuk is.

CH tartalom: abban az esetben, ha ezt a kis tortát 10 szeletre vágjuk, akkor 1 szelet CH tartalma összesen 15 g CH (ebből 11 g lassú CH, 4 g gyors CH)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...