2012. november 5., hétfő

Esős hétfőn süssünk süteményt :)

Megállapítottam, hogy utálom az esős, szürke, sötét reggeleket. Főleg, ha azok történetesen hétfők. Ilyenkor egyszerűen szükségem van valami extra motivációra a nap elindításához. Mivel azonban diétáznom kell, nem alkalmazhatom a múlt télen még oly jól bevált, jó kis mézes-citromos teát, vagy éppen egy adag csokoládét vagy bármit mást, ami édes.
Bosszúból most úgy dötnöttem, hogy inkább sütök egy tepsi süteményt, mivel 10 órakor már ehetekis majd belőle, csak reggel nem szabad. :)

Mivel azonban ez a süti még nincs kész (és mivel egy új szakácskönyvet tesztelek, bizonytalan még a kimenetele is :) ), addig végre leírom az egyik pár héttel ezelőtti kreációt, amit imádtunk.

Rájöttem, hogy az inzulinrezisztencia diétához az egyik legpraktikusabb édesség a különböző féle kekszek és aprósütemények kategóriája, ugyanis lehet belőle kevesebbet is enni, míg ha egy tortát sütnék, hát, ott már nehezebb lenne megtartani a számokat. :)

Fahéjas-szegfűszeges omlós keksz (kb. 15 darabhoz)


- 125 g teljes kiőrlésű búzaliszt (helyettesíthető sima búzalisztel)
- 90 g vaj (szobahőérsékletű)
- 70 g nyírfacukor (helyettesíthető sima kristálycukorral)
- 1 tojássárgája
- 2 ek tej (+ kicsi, ha még kell)
- csipet szegfűszeg (nyugodtan lehet nagyobb csipet)
- 1/2 tk őrölt fahéj
- csipet só
- 1/2 tk sütőpor

A lisztet elkeverjük a fahéjjal, szegfűszeggel, sütőporral és sóval. Egy másik tálban a cukrot a vajjal kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tojássárgáját. Igyekezzünk addig keverni a masszát, amíg egyre kevésbé lesz szemcsés a cukor benne (kristálycukornál ez könnyen megoldható, nyírfacukor esetében nekem még nem sikerült tökéletesen, de így is jó lesz a végeredmény). Ekkor hozzáadagoljuk a száraz adalékot és egy viszonylag lágy tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk és 1 órára betesszük a hűtőbe pihentetni. Ezt követően a sütőt előmelegítjük 160 fokra (légkeveréses), és egy lisztezett gyúródeszkán a tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy 5 cm átmérőjű pogácsaszagatóval kiszaggatjuk és a tésztát egy kivajazott-lisztezett /sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kb. 2,5 cm távolságra. A kiszúráskor megmaradt tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk, majd ezt addig folytatjuk, amíg elfogy a tészta. A tepsit betoljuk a sütőbe és 10-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

CH tartalom: 15 keksz (tk liszttel és nyírfacukorral készítve) esetén 1 keksz 8 g lassú CH-t tartalmaz.



Forrás (módosításokkal): az eredeti recept a Sütemények aranyköve c. szakácskönyvből származik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...