2012. november 9., péntek

Küzdelem a vacsorákkal

Mostanság megküzdök a vacsorák készítésével. Régebben ugye a reggeli az esetek nagy többségében teljesen kimaradt, a vacsora meg vagy volt, vagy nem, maximum egy szelet kenyér. Ehhez képest a diéta most reggelire is sokat kell enni, vacsorára meg még többet, és szendvicskrémek ide vagy oda, unjuk a kenyeret.
Mivel azonban nálunk az ebéd a főtt étel ideje, vacsorára már nem nagyon akarunk nagy sütögetést csapni. A hideg téli napok közeledtével ugyan úgy, gondoltam, mi sem egyszerűbb, egy nagy tál tartalmas leves pont ideális lesz, abból lehet olyat készíteni, amiben sok szénhidrát van és még jó is esik. De az Uram megvétózta, mondván, este ő már nem leveses.

Szóval, a paraméterek:
- ne kenyér alapú legyen
- ne legyen tradicionális értelemben vett főtt étel
- ne legyen leves
- de tartalmazzon 45 g szénhidrátot (amit mondjuk főként liszt alapú dolgokból és hüvelyesekből lehet könnyebben összeszedni, vagy mondjuk rizs, bulgrur, kuszkusz, ilyesmi...)

Szép kihívás, küzdök vele rendesen... Egy ideális megoldást már találtam is, mégpedig a rétes, abból ugyanis lehet teljes kiőrlésűt kapni. Kezdem úgy érezni, hogy hasonlóan sokoldalúan lehet felhasználni, mint a leveles tésztát, csak kevésébe használjuk alternatív módon. Leveles tésztából meg sajnos nincs tk, így az a rendszeres használatot tekintve kiesik.
Ezt a rétesféleséget még hétvégén készítettem, és nagyon szerettük.
Tegnap egyébként házi tk tortillát csináltam, az is egy jó alternatíva lesz még szerintem. :) Meg persze rizssaláták és ilyesmik, de azokat főként firss zöldséggel lehet készíteni, az még télen nem akad nagyon.

Spenóts-fetás-csirkés rétes (9 darab)


- 10 dkg csirkehús
- 10 dkg feta sajt
- 40 dkg spenót
- 20 dkg tk réteslap (helyettesíthető sima réteslappal is) - 6 lap
- késhegynyi szerecsendió
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- olívaolaj
- 2 ek vaj
+ szezámmag a tetejükre

A csirkehúst kevés olívaolajon megsütjük, közben sózzuk és borsozzuk. A spenótot lobogó sós vízbe dobjuk pár percre, hogy összeessen. Szűrőbe szedjük és alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. A fokhagymát felaprítjuk, elkeverjük a spenóttal, a csirkehússal és belemorzsoljuk a fetát is. Késhegynyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, és ha még kell, sózhatjuk, borsozhatjuk (de a fetától elég sós lesz magától is)
Egy nedves konyharuhát kiterítünk a gyúródeszkára, erre helyezzük az első réteslapot. Olvasztott vajjal megkenjük, és keresztben ráfektetünk egy második lapot, ezt is kevés vajjal megkenjük. 3 csíkra vágjuk hosszában, melyek tetejére kb 1,5-2 evőkanálnyi tölteléket helyezünk nagyjából háromszög formában. Innét kezdve hajtogatjuk a tésztát, hogy mindig szép háromszög maradjon. A végét még egyszer megkenjük vajjal, hogy biztosan összetapadjon. Így készítjük el mind a 9 háromszöget.
Kivajazott tepsire helyezzük őket, a tetejüket is megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk szezámmaggal.
160 fokra előmelegített sütőben kb.15-20 perc alatt megsütjük, amíg szépen megbarnul a tetejük.

CH tartalom: egy rétes 14 g lassú CH-t tartalmaz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...