2013. május 7., kedd

Nyaralásszervezés diétához igazítva

Habár az utóbbi időben gyakoribb kilengésekkel, mégis töretlen lelkesedéssel csináljuk az inzulinrezisztencia diétát. Igaz, a diéta még csak egy része a történetnek, és mivel a gyógyszerszedést megvétóztam, a sport meg kimarad időhiány miatt, ez minden bizonnyal még kevés a folyamat visszafordításához, de azért abban bízom, hogy tovább legalább nem romlik a helyzet. :)
A diéta megtartásával kapcsolatosan azonban fellépett egy eddig ismeretlen tényező: a nyár, pontosabban, a nyaralás. Ez a kérdéskör eddig még nem került terítékre, mivel tavaly nyár végén derült csak ki ez a betegség, és akkor már nem utaztunk hosszabb időre sehová.
Most viszont közeledik a nyár, és mi nagyon boldogan tervezgettük az Urammal, hová és merre menjünk nyaralni. Már közel jártunk a végleges döntéshez, amikor is letaglózott a felismerés: na jó, de mi lesz az ebéddel?! Nos, igen. Erről az aprócska részletről megfeledkeztünk, mi szerint 1 órakor (vagy nagyjából akkor) enni kell, ráadásul az a nap főétkezése szénhidrátbevitel szempontjából. A félpanziós ellátást meg nem pont erre találták ki, mi meg nem azok a típusú turisták vagyunk, akik a reggelinél elcsomagolják a szalámis zsömlét.:)
Szóval, a szépen szövögetett tervek összedőltek, ugyanis szembesülnünk kellett az alábbi 3 opcióval: 1. all inclusive, ami a középkategóriás szállodákban igen ritka is és valószínű, hogy minőségileg sem diéta-kompatibilis, a felsőkategóriás szállodának meg az ára borsos 2. félpanzió, és elmenni ebédelni valahová, enni egy pizzát, hasonlók, amivel az a gond, hogy akkor minek a félpanzió, ha csak félmegoldás 1. apartman, amivel, a főzési szenvedélyemet tekintve nincs is gond, csak épp két főre apartmant találni sosem egyszerű feladat (normális áron persze:))
Örömmel mondanám, hogy megtaláltuk az ideális megoldást, de per pillanat még fogalmunk sincs. Minden nap változik az álláspont, de azt hiszem, jobb, ha beletörődünk: a nyaralásszervezés sem lesz már olyan egyszerű ezentúl. Bár, gondolom, a gyerekes családoknak nem kell ezt a problémát bemutatni. :)

A probléma megoldásáig viszont jöjjön egy egyszerű és gyors tészta recept, ami akár nyaralás alatt is könnyen elkészíthető. Nálam a 20 perces vacsora kategóriájába került egyik este. :) Az ideálisnál (gyors-lassú megoszlást tekintve) ugyan picit több a lassú szénhidrát benne, de ennyi csalást néha megengedek magunknak. :)

Tavaszi zöldséges tészta


- 10 dkg zöldborsó
- 1 csomag zöld spárga (megpucolt állapotban kb. 25 dkg)
- 1 kisebb cukkini - kb 15 dkg
- 1 csokor újhagyma (hazsnosított része kb. 75 g)
- 2 g fokhagyma
- 1 kisebb lilahagyma (kb. 6 dkg)
- 2 dl tejszín
- só, bors, olívaolaj
- 1 marék friss bazsalikom
- 20 dkg durum tészta

A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük. A zöldborsót sós vízben 4-5 perc alatt megfőzzük. A spárgaszálakat meghajlítjuk és ahol a végüknél letörik, azt a fás részt kidobjuk, a többit megmossuk, majd feldaraboljuk 3-4 centis darabokra. A cukkinit felkarikázzuk 0,5-1 cm vastagságúra, a karikákat megfelezzük. A lilahagymát vékonyan felszeleteljük, újhagymát szintén 3-4 centis darabokra vágjuk. Fokhagymát felszeleteljük vékonyan.
Egy magasabb falú serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a fokhagymát majd hozzáadjuk a spárgát. Kb. 4-5 perc letelte után hozzáadjuk a többi hozzávalót is és magas lángon pirítva még kb 5 percig sütjük, amíg minden zöldség szépen átsül, közben sózzuk-borsozzuk. Ekkor hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk az összetépkedett/felaprított bazsalikomleveleket, forralunk rajta egyet. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a tésztát.
Már tálalhatjuk is. :)

CH tartalom: 1 adag 46 g CH-t tartalmaz (ebből 1 g gyors CH)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...