2013. szeptember 14., szombat

Újabb paradicsomleves

Sajnos tagadhatatlanul vége a nyárnak, de talán még akad a kertben, vagy a piacon néhány szem igazán finom paradicsom. Ha igen, érdemes még egy utolsó igazi nyári paradicsomlevest készíteni belőle.
Érdekes, mert amennyire nem szerettem gyermekkoromban a hagyományos, betűtésztás-cukrozott paradicsomlevest, annyira szeretem most, felnőtt fejjel a paradicsomleves változatait. Főztem már tejszínes-bazsalikomosat, hagymás-burgonyásat és zellereset is. Ez a mostani egy alap lesz, darabossága miatt emlékeztet egy gazpachora. :)

Gazdag paradicsomleves (2 l leveshez)


- 1,5 kg paradicsom
- 2 nagyobb sárgarépa (150 g)
- 1 kisebb vöröshagyma (70 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 l zöldségleves alaplé
- 1/2 tk só
- 1/2 tk szárított kakukkfű
- 1 ek frissen aprított petrezselyem
- olívaolaj

A vöröshagymát felaprítjuk, a sárgarépát vékonyan felkarikázzuk. A paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk. Kevés olívaolajt hevítünk egy fazékban, 2-3 percig pirítjuk a hagymát rajta, majd hozzáadjuk a srágarépát. További 2-3 percig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot és a zöldségalaplevest + annyi vizet, hogy elfedje a paradicsomot. Megsózzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd forrástól számított kb. 30 percen át főzzük, amíg a paradicsom megfő benne, de még nem mállik szét teljesen. Botmixerrel pürésítjük a leves kb. felét, hogy sűrűbb hatást kapjuk. Tálalás előtt megszórjuk a petrezselyemmel és kész is.

CH tartalom: 6 fős adagok esetén 1adag 13 g lassú CH-t tartalmaz, 8 fős adagok esetén 1 adag 10 g CH-t tartalmaz



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...