Oldalak

2014. január 7., kedd

Rend a lelke mindennek

No igen. Mindennek megvan a maga helye. Az Uram szemszögéből nézve, aki még sosem látta, hogy tárolom a tortatartó állvány természetes lelőhelye a hűtő. És mivel csak arra vonatkozóan adtam tájékoztatást, hogy egye meg az utolsó szeletet, minden bizonnyal a feladat itt be is fejeződött. És miután az utolsó szeletet is leemelte a tálról, azt szép nyugodtan visszahelyezte rendeltetésszerű helyére: a hűtőbe. Immáron üresen. De a tortalapát azért rajta maradt. :)

És ha már a tortánál tartunk, akkor bizony lássuk azt a nevezetes receptet is. Ha már ezt a csokis-narancsosat választották a facebookon. :)

Csokoládés narancskrém torta (12 szeletes)


Hozzávalók a piskótához:
- 20 g fehér tönkölyliszt
- 20 g tk búzaliszt
- csipet só
- 10 g (2 csapott ek) cukrozatlan kakaópor
- 40 g nyírfacukor (por)
- 2 tojás

Hozzávalók a narancskrémhez:
- 3 narancs
- 250 g mascarpone
- 3 dl tejszín
- 2 ek zselatin
- 70 g nyírfacukor (por)

Hozzávalók a tetejére:
- 100 g diabetikus/sima étcsokoládé (legalább 70% kakaó tartalmú)
- 1 dl tejszín

A piskótához a tojások sárgáját kihabosítjuk a cukor felével, amíg kifehéredés és többszörösére nő a térfogata. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukor másik felét. A cukros sárgájához belekeverjük a habot egy spatulával, majd részletekben hozzászitáljuk a kakaóporral és sóval elkevert lisztet. 20 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, lisztezünk, belesimítjuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük a piskótát. Rácsra tesszük hűlni.
Közben elkészítjük a krémet. Két narancs héját lereszeljük, a harmadikét pedig zöldséghámozóval vékonyan levágjuk majd felcsíkozzuk egy éles késsel. A narancsokat kifacsarjuk. Egy nagy tálban felverjük a tejszínt kemény habbá. Egy másik tálban elkeverjük a mascarponét a cukorral, 2 narancs levével (kb. 2 dl), a reszelt narancshéjjal, majd beleforgatjuk a tejszínt. A zselatint egy csészében elkeverjük a harmadik narancs levével (kb. 1 dl, majd mikróba tesszük, hogy a folyadék megmelegedjen és addig kevergetjük benne a zselatint, amíg teljesen feloldódik (ha kell, inkább többször tegyük vissza kis időre a mikróba, hogy ne forraljuk fel). Ha feloldódott, keverjük bele a tejszínes krémbe. A piskótát tegyük egy tányérra/tálra, tegyük köré a tortaforma falát, béleljük ki sütőpapírral. Öntsük bele a krémet és tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Kb.egy óra elteltével már szilárd annyira a teteje, hogy a csokikrémet is rátegyük.
Én olyan állagú krémet akartam, ami nem folyik, így 1:1 arányban használtam a csokoládét és a tejszínt, de ha valaki krémesebb állagra vágyik, használjuk másfélszeres tejszín mennyiséget. A krémhez a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről és beletesszük a kockákra tört csokoládét. Habverővel 3-4 percig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik a csokoládé, majd a torta tetejére öntjük. Megszórjuk a szeletelt narancshéjjal és visszatesszük a hűtőbe. Pár óra múlva már tálalhatjuk is.

Én személy szerint legközelebb fele mennyiségű alapanyagból csinálnám a piskótát és plusz 1 narancs és plusz1 dl tejszín hozzáadásával magasabb krémet készítenék, de ízlés kérdése, így sem volt panasz rá. :)

CH tartalom: 1 szelet 15 g CH-t tartalmaz, fele lassú, fele gyors CH (ideális tízórai :))
Kalóriatartalom: 292 kcal/szelet





3 megjegyzés:

  1. Szia!Köszi a receptet! Hány szeletes tortára számoltad a CH tartalmat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, 12 szeletes, de ne gondolj túl nagy szeletekre. :)

      Törlés
  2. Szia! Ezt a bélelős dolgot, miután ráraktad a piskótára a formát, nem nagyon értem :D Ki tudnád kicsit fejteni?

    VálaszTörlés