2014. augusztus 22., péntek

Kukoricaszezon

Még lehet kukoricát kapni a boltokban és a piacon, így úgy döntöttem, ezzel a recepttel nem várok.
Az igazság az, hogy a szélsőséges elvek szerint IR diétában nem szabadna nagyon kukoricát enni, mivel magas a glikémiás indexe. Van, aki ezért egyáltalán nem is eszik. Én azonban ettől némiképp lazábban veszem a dolgokat, mivel nem arról van szó, hogy állandóan kukoricát ennék, hanem egyszer-egyszer belekeverem a rizsbe vagy a salátába szénhidrát gyanánt.
Elismerem, ez a leves kicsit más tészta, hisz tömény kukorica. De évente egyszer kapni friss kukoricát, hát ki kell használni. :) Én bizony imádtam, krémes, sűrű, ízletes. A sült szalonna a tetején, na azt nem szabad lehagyni! :) Amire vigyázni kell, hogy állásában nagyon be tud sűrűsödni, tehát érdemes felönteni és újra felfőzni, ha nem csak egyszer eszünk belőle.
Az ilyen tartalmas leveseket egyébként azért kedvelem nagyon, mert akkor mellette lehet grillezett zöldségeket enni a főételhez és nem kell mindenféle egyéb kiegészítő, hogy meglegyen a szükséges szénhidrát mennyiség. :) 

Zsályás-póréhagymás kukorica leves (6 személyre)



- 55 dkg kukorica (lehet mirelit is, vagy három jó nagy cső friss kukorica)
- 1 nagyobb póréhagyma (kb. 20 dkg)
- 1 dl tejszín
- 1,2 l hús/zöldségalaplé
- 10-12 zsályalevél
- 4-6 szelet bacon (opcionális)
- olívaolaj
- só, bors

A szalonnát kevés bővebb olajban ropogósra sütjük kb. 5 perc alatt, majd papírtörlőre tesszük. A póréhagymát felkarikázzuk, majd kevés olajon megpirítjuk egy fazékban. Hozzáadjuk a zsályaleveleket, egy percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a kukoricát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Forrástól számított kb. 10-15 percig főzzük, amíg a kukorica szépen megpuhul. Ekkor a leves kb. egyharmadát botmixerrel pürésítjük. Visszöntjük a leveshez a tejszínnel együtt és forráspontig hevítjük. Az összetördelt bacon szeletekkel tálaljuk.

CH tartalom: 24 CH/adag
Kalóriatartalom: 177 kcal/adag (bacon nélkül számolva!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...