2015. január 29., csütörtök

Diómánia

Nálam a télhez hozzá tartozik, hogy gyakorlatilag állandóan diót eszem. Nem győzöm venni, mindig azzal küzdök, hogy egyszer csak huss, elfogyott az összes és baktathatok utána, hogy vegyek újabb fél-egy kilót a piacon. Mindig elhatározom, hogy majd kakukkfüves-nyírfacukros verziót is készítek belőle, de odáig sosem jutok el. Bár sütibe gyakran teszem, ami annak is köszönhető, hogy könnyű darálni. Nem úgy, mint a mákot, attól megőrülök. Hiába az Uram kedvence a mákos sütemény, azért nem veszem rá magam gyakrabban mákos sütik készítésére, mert utálok mákot darálni. Ráadásul nincs máshová fogatni a mákdarálót, mint a konyhai bárszékre. Nem túl praktikus. :)
Visszatérve a dióra. Imádom. Mikor megkért a Nyírfacukor, hogy készítsek kaárcsonyra  receptet az új vaníliás pudinggal, azonnal tudtam, hogy valami almás-diós tortát fogok készíteni. És mivel még Karácsonyra készült a recept, egy kis rummal muszáj volt megbolondítani.  :)
Ezúton is nagyon köszönöm még egyszer a megtisztelő felkérést a Nyírfacukornak, és remélem, a torta másoknak is ízleni fog!

Pudingos almás-diós torta


Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához, 12 szelethez
a piskótához:
- 3 tojás
- 3 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 3 dkg fehér tönkölyliszt
- 6 dkg nyírfacukor por
- csipet szódabikarbóna
a pudingos almához:
- 4 nagyobb alma (megtisztítva kb. 50 dkg)
- 1 csomag Nyírfacukor vaníliás pudingpor
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 1 kávéskanál fahéj
a diós krémhez:
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 5 dkg nyírfacukor por
- 2 teáskanál rumaroma
- 1 evőkanál zselatin
- 4 evőkanál víz

A piskótához a tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját kézi mixerrel kihabosítjuk a cukorral, majd óvatosan egy spatula vagy fakanál segítségével beleforgatjuk a kemény fehérjehabot. A szódabikarbónával elvegyített liszteket adagonként a tojásos masszához szitáljuk, összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt, 20 cm-es tortaformába simítjuk,160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, míg a teteje elkezd pirulni. Félretesszük hűlni.
Az almát felkockázzuk és a fahéjjal együtt kevés víz hozzáadásával megpároljuk egy serpenyőben (nem kell teljesen puhára párolni, mert a pudinggal még főzni kell egy keveset). A pudingport csomómentesre keverjük a víz és a tej keverékével, majd alacsony lángon kevergetve, besűrítjük vele az almát. Félretesszük, hogy langyosra hűljön.
A mascarponét elkeverjük fél dl tejszínnel, a rumaromával, a cukorral és a dióval. A maradék tejszínt lágy habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a mascarponés részbe. A zselatint elkeverjük 4 evőkanál vízzel, majd mikróban felmelegítjük, hogy a zselatin teljesen feloldódjon benne. A krémhez keverjük.
A piskótát félbevágjuk, majd visszatesszük a tortaformába az alját (a tortaforma oldalát ismét béleljük ki sütőpapírral). Eloszlatjuk rajta a pudingos almát, majd a diókrémet. Ráhelyezzük a felső piskótalapot és legalább 3-4 órán át a hűtőben hűtjük. Tálalás előtt porrá őrölt
nyírfacukorral és kevés fahéjjal megszórjuk.

CH tartalom: 20 g CH/szelet (ebből 4 g gyors CH)
Kalóriatartalom: 204 kcal/szelet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...