2015. január 12., hétfő

NTP4 - avagy a Nagy Tortasütő Projekt 4. felvonás

November közepe óta vártam, hogy végre megjelenjen ez a recept a Kifőztük magazinban és publikálhassam a blogon is. Aztán persze mióta december végén megjelent az aktuális lapszám, azóta nem jutottam el odáig, hogy a blogra is feltegyem. Jellemző. :) Viszont erre a tortára vagyok eddig talán a legbüszkébb, az összes NTP közül. Bár igaz, ami igaz, az első volt a legnagyobb lépés, az volt az első saját kreációjú tortám, persze az Uramnak mindig az a baj, hogy kevés a sütijeimben a mák. :) Így a második inkább egy nagyon csokis lett, de sajnos felejthetőre sikerült. A tavalyi aztán rendhagyó volt, mert a klasszikus mákost túrós-meggyes-mákosra cseréltem. És mivel tavaly mák volt, idén megint csokoládénak kellett jönnie. :) Imádtuk ezt a tortát. A piskótája kakaós és diós, a krém pedig rumos és csokoládés, igazi téli torta szerintem, de nem túl tömény, nem túl édes. A rumtól pedig kellőképpen ünnepi hangulata van. :)

Csokoládés-diós-rumos torta (12 szelet)


a piskótához:
- 5 tojás
- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg nyírfacukor por
- 1 evőkanál kakaópor
a krémhez:
- 20 dkg 85%-os kakaótartalmú étcsokoládé, vagy 70%-os nyírfacukros
- 3 dkg nyírfacukor
- 2 dkg kakaópor
- 5 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg nyírfacukor por
- 1 evőkanál zselatin
- 2 teáskanál rumaroma
a díszítéshez:
- egész és tört dióbél

A tojások sárgáját kézi mixer segítségével kihabosítjuk a nyírfacukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Adagonként elvegyítjük az átszitált lisztekkel, végül a darált dióval. Sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaformába simítjuk, és 170 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, beledolgozzuk a 3 dkg nyírfacukrot és a kakaóport. Levesszük a tűzről, langyosra hűtjük. A tejszínt lágy habbá verjük, elkeverjük benne a porrá őrölt nyírfacukrot, a mascarponét, a rumaromát és az étcsokoládés masszát. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk, majd ezt is hozzáadjuk.

A piskótát 3 lapra vágjuk, betöltjük, valamint az oldalát és a tetejét is megkenjük a krémmel. Egész és tört dióval díszítjük. Tálalás előtt 1-2 órát a hűtőben dermesztjük.

CH tartalom: 19 g CH/szelet
Kalóriatartalom: 252 kcal/szelet
FONTOS! a felhasznált csokoládétól függően változhat a torta szénhudráttartalma!




1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehet. Meg fogom sütni,a férjemnek minden diósat imád

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...