2015. február 15., vasárnap

Kimaradt recept

Valamiért azt hittem, hogy ez a recept réges-régen felkerült a blogra. Aztán mikor a saját lazacos receptjeim között keresgéltem pár hete, akkor döbbentem rá, hogy kimaradt. Pedig úgy szoktam, hogy külön mappába válogatom a még blogra váró és már publikált anyagokat, és ez valahogy elkavarodhatott.
Pedig kár lenne érte, a távol-keleti ízek igazi tárháza van benne. Az pedig nem titok, hogy én rajongok ezért az ízvilágért. Ha nem kapunk egyben nagyobb lazacot, kisebb szeletekkel is ugyanígy kivitelezhető. Egyébként szerintem kifejezetten ünnepi fogás, és ami jó benne, hogy borzasztóan egyszerű elkészíteni. :)

A recept a Kifőztük online gasztromagazinban jelent meg.

Ázsiai fűszeres, egyben sült lazac illatos rizzsel


Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg lazacfilé
- 1/2 teáskanál édesköménymag
- 1/3 teáskanál kardamommag
- 1/2 teáskanál Cayenne-bors
- 1/2 kávéskanál fahéj
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál (olíva)olaj
- só
a körethez:
- 20 dkg basmati rizs
- 1 evőkanál olívaolaj
- 8 szem szegfűszeg
- 6 szem kardamommag
- só
a tálaláshoz: friss korianderlevél (elhagyható)

A lazachoz mozsárban megtörjük az édesköménymagot, a kardamommagot, majd elkeverjük a Cayenne-borssal, a fahéjjal, a mézzel és az olajjal. A lazacot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, megszórjuk sóval, majd mindkét felét megkenjük a fűszeres-mézes páccal. (Ha időnk engedi, hagyjuk a hűtőben 1-2 órát állni, hogy még jobban átjárják az ízek.) Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk olajjal vagy kibéleljük sütőpapírral. Ráhelyezzük a lazacot, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.Közben elkészítjük a rizst. Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a szegfűszeget és a kardamomot, majd hozzáadjuk a rizst. További egy percig kevergetjük, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük. Ha elkészült, villával fellazítjuk a rizsszemeket. Tálaláskor a rizst megszórhatjuk korianderlevéllel.

CH tartalom: 38 g CH/fő
Kalóriatartalom: 311 kcal/fő





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...