2015. szeptember 5., szombat

Egy kedvenc diétásra szabva

Az elmúlt egy napban a régi receptek feldolgozásával foglalatoskodtam. Számolom a szénhidrát- és kalóriatartalmat, átalakítom a recepteket, ahol lehet, ami meg sajnos már sosem fog beleférni,azokat leveszem. Azért van néhány, amit kifejezetten sajnálok. De hát mit lehet tenni, ezekről le kellett mondani. De jó pár receptet félretettem ezek közül azzal a céllal, hogy átalakítom őket és elkészítem a diétás változatukat.
Ez a mostani is ilyen.Bár itt szerencsére sokat nem kellett átalakítani. Minden esetre a rakott karfiol egy olyan étel, amit valamiért gyermekkoromban sosem ettünk, már felnőtt fejjel kóstoltam meg először, és teljes szerelem volt. Kevés klasszikus magyaros fogást készítek itthon, d ezt egyszerűen imádom. Igaz, picit macerás, hisz a barna rizst előre meg kell főzni és az nem kevés idő. De megéri. :) Persze kiszedni nem lehet úgy,hogy egyben maradjon, mivel nincs benne felesleges töltőanyag. De kit érdekel. :)
És ami a legjobb benne, hogy bár a szénhidrát nem túl sok benn, egy férfit is könnyedén jól lakathatunk ezzel az adaggal.:)

A recept a Kifőztükben is megjelent.

Rakott karfiol


Hozzávalók 4 személyre
- 1 közepes karfiol (kb. 55 dkg a hasznosított része)
- 40 dkg darált sertéscomb
- 20 dkg barna rizs
- 1 vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- 1/2 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- só
- őrölt bors
- (olíva)olaj

Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, és lefedve, kis lángon kb. 45 perc alatt puhára főzzük.
A karfiolt rózsáira szedjük, és lobogó, sós vízben kb. 5 perc alatt előfőzzük. A hagymát finomra aprítjuk, a paprikát és a paradicsomot felkockázzuk. Kevés olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a darált húst, enyhén sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával fűszerezzük. Néhány perc múlva elvegyítjük a paradicsommal és a paprikával. További 3-4 perc alatt megsütjük, félretesszük. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, eloszlatjuk az alján a karfiol felét, erre kerül egy réteg rizs, majd egy réteg hús, ismét rizs és hús, végül pedig a megmaradt karfiol. A tetejére öntjük a tojással elkevert tejfölt, megszórjuk a zsemlemorzsával. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük (az első 15 percben letakarva), amíg szépen meg nem pirul a teteje.

CH tartalom: 47 g CH6fő
Kalóriatartalom: 569 kcal/fő





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...