2015. szeptember 4., péntek

Rántott hús alternatíva

Oké, mindenki tudja rólam, hogy nem vagyok egy klasszikus magyar háziasszony a főztöm tekintetében. Nem tagadom, hogy nem tudok egy jófajta töltött káposztát elkészíteni - igaz, ennek az is okozója, hogy nem szeretem. :) De tény, hogy nálunk nem a húsleves-rántott hús kombináció szokott lenni a hétvégéi ebéd. És a hétköznapi sem. Persze, nem azért, mert nem szeretem, szeretjük. Hanem mert ilyen eszünk máshol is. Rántott hús tekintetében pedig kifejezetten ellenzem a bő olajban sütést, nem csak, mert nem tartom túl egészségesnek, hanem mert kis lakásban képtelenség lenne kiszellőztetni. Bár most már erre is találtam alternatívát, meg ha kókuszzsírban sütünk, annak nincsen szaga.
Viszont én is eljutottam arra a  pontra, hogy egy rántott hús alternatívát mégiscsak elkészítsek házilag, miután végre ledaráltam egy nagy adag maradék házi kenyércsücsköt, így lett végre teljes kiőrlésű zsemlemorzsám. :) Bizony, ki ne dobjátok a megmaradt kenyeret! Sokkal olcsóbb így elkészíteni a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát, mint ha boltban vennénk meg méreg drágán. :)

Parmezános-kakukkfüves bundában sült csirkemell


Hozzávalók 4 személyre
50 dkg csirkemellfilé
3 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
15 g reszelt parmezán
1 teáskanál szárított kakukkfű
2-3 evőkanál (olíva)olaj

őrölt bors
a körethez:
15 dkg barna rizs
húsleves
1 nagy kaliforniai paprika
8 dkg rukkola
8-10 bazsalikomlevél
(olíva)olaj


Vastag aljú fazékban felhevítjük az olajat, 1 percig pirítjuk rajta a rizst, majd felöntjük – a térfogatához képest – kétszeres mennyiségű húslevessel. Lefedve, kis lángon kb. 45 perc alatt megfőzzük.
Közben a zsemlemorzsát elvegyítjük a parmezánnal és a kakukkfűvel. A nagyobb darabokra vágott csirkemellfilét sózzuk, borsozzuk, és először olajban, majd a morzsában alaposan megforgatjuk. Egy tepsibe grillrácsot helyezünk, arra fektetjük a húst (ha sütőpapírra tesszük, elázik a panír alja sütés közben). és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
A paprikát felszeleteljük, olajjal megkenjük a héját, és egy másik tűzálló tálban 15 percre azt is a sütőbe tesszük. Ha megsült, óvatosan lehúzzuk a héját, a húsát felszeleteljük. 2 evőkanál olívaolajjal, valamint a felaprított bazsalikomlevekkel elvegyítjük, majd összeforgatjuk a rukkolával.
A csirkemellet kb. 5 percig pihentetjük, mielőtt felszeletelnénk. A párolt rizzsel és a zöld körettel tálaljuk.

A recept a Kifőztükben is megjelent.

CH tartalom: 33 g CH/fő (ha nem eszünk mást hozzá ebédre, a rizs mennyiségét növeljük meg nyugodtan)
Kalóriatartalom 441 kcal/fő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...