2016. február 4., csütörtök

Ázsiai

Az ázsiai konyha iránti szenvedélyem továbbra sem csökken. És igen, tudatosan az ázsiai szót használom, noha tudom, hogy gasztronómiai szempontból nem beszélhetünk ázsiai konyháról. Azonban ahhoz sajnos igencsak kevés e területen a tudásom, hogy biztonsággal rá merjem aggatni egy receptre például a "thai" jelzőt, noha ezt a receptet nagyjából a thai konyha ihlette. De mivel itt sem konkrét receptet készítek el valamilyen szakácskönyvből, hanem megyek a magam feje után, félek, tévesen hívnám annak, ami nem is. Így hát nálam ázsiai jelzővel készül minden wokos, kínai tojásos tésztás, sok zöldséges, pirított, szójaszószos és hasonló hozzávalókból készülő recept. Kövezzetek meg érte, de az "ázsiai" címkével legalább nagyot nem tévedhetek.
Visszakanyarodva a most aktuális recepthez, régóta terveztem, hogy veszek mungóbab csírát. Tudom-tudom, olyan furán néz ki, meg milyen lehet az íze stb. Először egy tavaszi tekercsbe tettem (aminek készítése során végül - a tölteléket leszámítva - csúfos kudarcot vallottam mellesleg) és teljesen beleszerettem. Szójaszószal, fűszerekkel fantasztikus íze van, csak ajánlani tudom, próbáljátok ki bátran! Ma már nagyobb hipermarketeben szinte mindig kapni.

A recept a Kifőztük ingyenes online gasztromagazinban is megjelent.

Gyömbéres-babcsírás wokos tészta



Hozzávalók 4 személyre
- 35 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg durumlisztes woktészta
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg mungóbabcsíra
- 4 szál újhagyma
- 5 cm gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál szójaszósz (cukormentes és csökkentett sótartalmú)
- 1 evőkanál halszósz
- 2 kisebb szárított csilipaprika
- (szezám)olaj

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, elvegyítjük 1,5 evőkanál szójaszósszal. Az újhagymát felszeleteljük a zöld szárával együtt, a sárgarépát gyufaszál vastagságúra szeleteljük, a gyömbért és a fokhagymát felaprítjuk. A tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint megfőzzük. Kevés olajat hevítünk a wokban, megpirítjuk rajta a fokhagymát és a gyömbért, majd hozzáadjuk a húscsíkokat. Nagy lángon, néhány perc alatt pirosra, készre sütjük, félretesszük. Ismét kevés olajat hevítünk, beledobjuk a sárgarépát, a csírát és a csilipaprikát, pár percig pirítjuk, majd belekeverjük a csirkehúst, a szója- és halszószt. Hozzáforgatjuk a tésztát, és frissen tálaljuk.

CH tartalom: 50 g CH/fő




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...