2016. június 20., hétfő

Tárkony hegyek

Évek óta neveleget tárkonyt az erkélyen, ami tavasszal csodásan növekedésnek is szokott indulni, majd nyár elejére általában vagy a tetűinvázió, vagy más ok miatt elpusztult. Mindig sóvárogva néztem anyósom kertjében a hatalmas tárkonybokrot, mivel imádom ezt a fűszernövényt. A tárkony pedig elég ellenálló növény, már 2 telet átvészelt cserépben, noha addigra már nyáron a locsolásával is felhagytam többnyire, és tavasszal mindig elősként hajtott ki.
Így történt ez idén is: mikor a lakást takarítottuk ki, és dobáltuk ki az erkélyentalálható szemetet, meglepődve láttam, hogy az elhanyagolt és magára hagyott növény ismét kezd magához térni és kihajtott. Mi kellhet más, hoztam is át rögtön a kertbe és kiültettem. Jelenleg akkora bokor lett belőle, hogy próbálom valahogy összekötni és megregulázni, mert úgy szétterül, hogy elnyomja a bazsalikomot is a végén, azt pedig nagyon nem szeretném. :)
Azt hiszem, kénytelen leszek visszavágni és egy részét leszárítani, hogy jusson télre is. :)
Én egyébként rengeteg fogáshoz használom, legutóbb például az eperlekvárt is azzal ízesítettem (érdemes kipróbálni!), de szerintem legtöbbeknek mégis a tárkonyos pulykaragu leves jut róla eszébe. Én imádom, és eddig csak egy régi ronda fotóval, csirkehúsos változatban volt fent a blogon, de íme az igazi. :)

Tárkonyos pulykaraguleves


Hozzávalók 8 személyre
35 dkg pulykamellfilé
45 dkg fagyasztott zöldbab
20 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
2 dl tejföl
3 evőkanál frissen aprított tárkony

frissen őrölt bors
olívaolaj

A megtisztított vörös- és fokhagymát felaprítjuk, a répákat vékonyan felszeleteljük, a zöldbabot leöblítjük, a pulykamellet falatnyi kockákra vágjuk. Vastag aljú fazékban, kevés olajon megpirítjuk a kétféle hagymát, majd hozzáadjuk a pulykahúst. Sózzuk, borsozzuk. Ha a hús átsült, felöntjük 1,5-2 l vízzel, majd beletesszük a kétféle répát, és a levest lefedve, közepes lángon 15 percig főzzük. Beleforgatjuk a zöldbabot is, további 5-10 perc alatt készre főzzük. A főzési idő vége előtt pár perccel hozzáadunk 2 evőkanálnyi tárkonyt, és ha szükséges, még borsozzuk.
A tejfölt elvegyítjük a liszttel, majd merőkanálnyi adagonként levest merünk hozzá. Csomómentesre keverjük, és amikor már meleg a tejfölös elegy, a leveshez öntjük. Összemelegítjük, és a maradék tárkonnyal megszórva tálaljuk.

CH tartalom: 8 g CH/fő
Kalóriatartalom: 134 kcal/fő




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...