2011. június 12., vasárnap

Második aratás: kakukkfű

Na jó, azért ezt túlzás aratásnak nevezni, mikor csak pár ágat kellett levágni a bokorról, így maradt még bőven. Minden esetre ez is saját, friss, finom, illatos. Egyébként már azt is imádom, amikor kimegyek az erkélyre és vágighúzom a kezemet ezeken a kis növénykéken. Olyan fenséges illatuk van. :)

A kakukkfűhöz sok mindent lehet párosítani, de amik a legjobbak: paradicsom, olívabogyó, fokhagyma és persze csirke. Ezekből lett a tegnapi ebéd.

Kakukkfűves-paradicsomos csirkerakottas


- 50 dkg csirkemellfilé
- 2 csirkeszárny
- 25 dkg koktélparadicsom
- 10 dkg magozatlan ollívabogyó
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- 6 ág kakukkfű
- 70 g papardicsompüré (pici konzerv)
- 0,5 dl száraz vörösbor
- só, bors

A besózott, borsozott csirkedarabokat tűzálló tálba tesszük, rászórjuk a paradicsomot, az olívabogyót és a fokhagymát. A paradicsompürét elkeverjük a vörösborral és a húsokra öntjük. Ráhelyezzük a kakukkfűágakat és a babérlevelet, alufóliával lefedjük és 180 fokos sütőben 1 órán át sütjük. Levesszük az alufóliát és további kb. 20 percig sütjük 200 fokon, hogy szépen megpiruljon a teteje.
Lehet csirkecombot is tenni bele, csak én azt most pont nem kaptam. De érdemes mindenképpen valami bőrös részt is beletenni, hogy legyen valami zsiradék is amiben megsül. A húsnak és a paradicsomnak egész sok leve kisül, így kellemesen megpárolódik a csirke.
Köretnek én újburgonyát pirítottam, fenséges ahogy a levet magába szívja. :)

Az egész receptben a legjobb az, hogy igazából csak 5 percet kell vele foglalkozni, amíg bedobáljuk az alapanyagokat a tálba. Utána a sütő dolgozik helyettünk. És tetszés szerint lehet nagyobb mennyiségben is készíteni, akkor sincs vele több munka, így marad idő nyugodtan elkészíteni a levest és a desszertet. Ideális vendégvárás esetén. :)

CH tartalom: 9 g CH/adag
Kalóriatartalom: 285 kcal/adag




Forrás: ha jól emlékszem, a TV paprika egyik számából származik a recept.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...