2016. június 27., hétfő

Bulgursaláta alap

Jön a nyár és a friss zöldségek ideje. Ilyenkor legszívesebben csak salátán élnék, de mivel kell a szénhidrát is, így kénytelen vagyok kompromisszumot kötni. De mindig keresem azokat a recepteket, amik még a gabona mellett is frissek maradnak, üdítőek. Ez a bulgursaláta pont ilyen. Nagyon gyakran készítem, a különbség legfeljebb annyi, hogy időnként más zöldség, vagy más arányokkal kerül bele.
Ennek a receptnek egyetlen trükkje van: ne kígyóubokrából készítsük, hanem abból az apró szeműből, amit mostanság kovászolni való uborka néven árulnak. Őszintén szólva számomra ez az igazi uborka. Gyerekkoromban ez nőtt a kertben és a fóliasátor alatt, és összehasonlíthatatlan az íze a vizenyős, semmilyen ízű kígyóuborkával. Persze, abból is ettem már jót, hazai termelésből, de azt is csak kizárólag nyáron. De azért sosem ér fel ezzel az apró szemű, édeskés uborkával.
Nagy boldogságomra idén a mi kertünkben is nő az uborka, remélem, nem lesz keserű. :) Már azt is tudom, hogy az első fogás, amit a házi paradicsomból és uborkából fogok készíteni, az a sopszka saláta lesz, szintén gyerekkori emlék inspirálására. :)

Ez a bulgursaláta tökéletes vacsorára, de lehet ebédre is enni egy szelet csirkemellel például, de tehetünk bele egy kis sajtot is, hogy laktatóbb legyen, bár én pont így szeretem meleg nyárestéken. :)

A recept a Kifőztükben is megjelent.

Bulgursaláta uborkával és paprikával



Hozzávalók 2 személyre
- 10 dkg bulgur
- 10 dkg uborka
- 1/2 kápiapaprika
- 1-2 szál újhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- őrölt bors

A bulgurt a térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízben 10-15 perc alatt megpároljuk, ezalatt az összes folyadékot magába szívja. Az újhagymát felkarikázzuk, az uborkát és a paprikát apróra kockázzuk, a petrezselymet felaprítjuk. A zöldségeket elvegyítjük a bulgurral, majd sóval, borssal és olívaolajjal ízesítjük.


CH tartalom: 36 g CH/fő
Kalóriatartalom: 241 kcal/fő





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...